woensdag 9 oktober 2013

Diplomaten Noord-Korea betalen met vals geld

De Federal Reserve in Amerika heeft afgelopen dinsdag een vernieuwde versie uitgebracht van het meest nagemaakte biljet ter wereld, namelijk het 100 dollar biljet.

Het biljet heeft een aantal nieuwe kenmerken zodat het voor het grote publiek makkelijker wordt een echt biljet te herkennen. Uiteraard zijn er tevens maatregelingen genomen die valsmunterij tegen zouden moeten gaan.

De FED werkt sinds 2003 aan vernieuwingen om valsmunters voor te blijven. Met name Noord-Korea heeft zich de afgelopen decennia bekwaamd in het vervalsen van dollar biljetten. Volgens Korea expert Sung-Yoon Lee is de Noord Koreaanse economie in grote mate afhankelijk van het maken van namaak producten zoals namaak sigaretten, namaak Viagra en vals geld. De vervalsers in Noord-Korea zijn zo goed dat de namaak biljetten nauwelijks van echt te onderscheiden zijn.

Volgens een rapport van het Congressional Research Service is er op zijn minst 45 miljoen aan valse dollars in omloop. Noord-Korea zou naar schattingen zo'n $15 tot $25 miljoen verdienen aan het drukken van valse biljetten. Door diplomaten erop uit te sturen met koffers vol vals geld wordt het valse geld in omloop gebracht in lokale economie├źn. Volgens het Koreaanse dagblad The Chosun Ilbo genereert een Koreaanse ambassade in Oost-Europa op deze manier jaarlijks een omzet van $30 miljoen per jaar.

Volgens Lee is het een kwestie van tijd voordat Noord Korea de nieuwe biljetten kan namaken.Bron:
http://www.csmonitor.com/World/2013/1008/New-100-bill-why-North-Korea-won-t-be-very-happy-video

Geen opmerkingen:

Een reactie posten